Premium kwaliteit Belgische chocolade
Rijk aan kruiden en smaak
De originele Van Delft kruidnoot - sinds 1880
Snel en veilig online besteld
 • Nederlands
 • Over ons

  Over ons

  Een verhaal dat begint in 1880...

  Wij zijn de oudste en grootste fabriek van het meest beroemde Nederlandse nootje, de pepernoot! Al sinds 1880 'hofleverancier van Sinterklaas'. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit onze bakkerij. En dat zijn er nog al wat; Nederlanders eten met elkaar ruim 7 miljard pepernoten. Elk jaar weer.

  Onze pepernoten zijn verkrijgbaar in 50 heerlijke smaken. Wat denk je van karamel zeezout? Of extra pure chocolade?! Stroopwafel...truffel kaneel! De keuze is enorm gevarieerd. Een mix van 9 kruiden wordt gebruikt om pepernoten hun traditionele en beroemde smaak te geven, zoals kaneel, kruidnagel en kardemon. De chocolade die wij gebruiken is van Belgische top kwaliteit. De varianten met pure chocolade bestaan voor 72% uit cacao en de melk variaties bestaan voor 32% uit cacao en 18% melk. Hierdoor hebben de pepernoten een intense smaak.

  In Nederland openen wij vanaf september tot wel 40 pop-up shops door het hele land. Zo is er altijd wel een winkel bij jou in de buurt.

  Geschiedenis Van Delft de Pepernotenfabriek

  Oorsprong pepernoten

  Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

  Volksfeest

  In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is een traditie die in de 19e eeuw ontstaat. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis. Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid. Tegenwoordig is Sinterklaas een erg populair en typisch Nederlands volksfeest dat staat voor warmte, gezelligheid, familie, lekkernijen en cadeautjes.

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »